Al-Haaqqah: Saat yang tetap berlaku itu

Reactions: 


Al-Haaqqah

Saat yang tetap berlaku itu - (Al-Haaqqah 69:1)

Apakah dia sifat dan keadaan saat yang tetap berlaku itu? (Al-Haaqqah 69:2)

Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui tentang sifat dan keadaan saat yang tetap berlaku itu? (Saat itu ialah hari kiamat). (Al-Haaqqah 69:3)

Kaum Thamud dan Aad telah mendustakan hari (kiamat) yang menggempar dan mengharukan itu. (Al-Haaqqah 69:4)

Maka (masing-masing menerima azab dunianya) - adapun Thamud (kaum Nabi Soleh), maka mereka telah dibinasakan dengan (petir) yang melampau dahsyatnya. (Al-Haaqqah 69:5)

Adapun Aad (kaum Nabi Hud), maka mereka telah dibinasakan dengan angin ribut yang kencang, yang melampau kencangnya, - (Al-Haaqqah 69:6)

Yang diarahkannya menyerang mereka tujuh malam lapan hari terus-menerus; (kalaulah engkau menyaksikannya) maka engkau akan melihat kaum itu bergelimpangan mati, seolah-olah mereka: batang-batang pohon kurma yang (tumbang dan) lompang. (Al-Haaqqah 69:7)

Dengan yang demikian, dapatkah engkau melihat lagi sisa-sisa mereka (yang masih hidup)? (Al-Haaqqah 69:8)

Dan (selain dari mereka) datanglah Firaun, dan orang-orang yang terdahulu daripadanya, serta penduduk negeri-negeri yang telah ditunggang balikkan - dengan melakukan perkara-perkara yang salah. (Al-Haaqqah 69:9)

Iaitu masing-masing menderhaka kepada Rasul (yang diutuskan oleh) Tuhan mereka, lalu Allah menyeksa mereka dengan azab yang sentiasa bertambah. (Al-Haaqqah 69:10)

Sesungguhnya Kami, - ketika air (banjir) melampaui hadnya (serta menenggelamkan gunung-ganang), - telah mengangkut (serta menyelamatkan nenek moyang) kamu ke dalam bahtera Nabi Nuh (yang bergerak laju pelayarannya). (Al-Haaqqah 69:11)

(Kami lakukan yang demikian) untuk Kami jadikan peristiwa itu satu pelajaran bagi kamu, dan untuk didengar serta diambil ingat oleh telinga (orang-orang) yang mahu menerima pengajaran. (Al-Haaqqah 69:12)

Kemudian (ketahuilah bahawa) apabila ditiup Sangkakala dengan sekali tiup, - (Al-Haaqqah 69:13)

Dan bumi serta gunung-ganang diangkat (dari tempatnya) lalu dihancurkan keduanya dengan sekali hancur, - (Al-Haaqqah 69:14)

Maka pada saat itu berlakulah hari kiamat, - (Al-Haaqqah 69:15)

Dan terbelahlah langit, lalu menjadilah ia pada saat itu reput (dan runtuh), (Al-Haaqqah 69:16)

Sedang malaikat-malaikat (ditempatkan) mengawal segala penjurunya, dan Arasy Tuhanmu pada saat itu dipikul oleh lapan malaikat di atas malaikat-malaikat yang mengawal itu. (Al-Haaqqah 69:17)

Pada hari itu, kamu semua dihadapkan (untuk hitungan amal); tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi (kepada Allah) dari perkara-perkara kamu yang tersembunyi. (Al-Haaqqah 69:18)

Maka sesiapa yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kanannya, maka ia akan berkata (dengan sukacitanya kepada sesiapa yang ada di sisinya): ` Nah! Bacalah kamu Kitab amalku ini! (Al-Haaqqah 69:19)

"Sesungguhnya aku telah mengetahui dengan yakin, bahawa aku akan menghadapi hitungan amalku (pada hari yang ditentukan)!" (Al-Haaqqah 69:20)

Maka (dengan itu) tinggalah dia dalam kehidupan yang senang lenang lagi memuaskan, - (Al-Haaqqah 69:21)

Di dalam Syurga yang tinggi (darjatnya), - (Al-Haaqqah 69:22)

Buah-buahannya dekat untuk dipetik. (Al-Haaqqah 69:23)

(Masing-masing dipersilakan menikmatinya dengan dikatakan): "Makan dan minumlah kamu makanan dan minuman sebagai nikmat yang lazat dan baik kesudahannya, dengan sebab (amal-amal soleh) yang telah kamu kerjakan pada masa yang lalu (di dunia)!" (Al-Haaqqah 69:24)

Adapun orang yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kirinya, maka ia akan berkata (dengan sesalnya): "Alangkah baiknya kalau aku tidak diberikan Kitab amalku, - (Al-Haaqqah 69:25)

"Dan aku tidak dapat mengetahui hitungan amalku. (Al-Haaqqah 69:26)

"Alangkah baiknya kalau kematianku di dunia dahulu, menjadi kematian pemutus (yang menamatkan kesudahanku, tidak dibangkitkan lagi); - (Al-Haaqqah 69:27)

"Harta kekayaanku tidak dapat menolongku sedikitpun; - (Al-Haaqqah 69:28)

Kuat kuasaku (dan hujjah-hujjahku membela diri), telah binasa dan hilang lenyap dariku". (Al-Haaqqah 69:29)

(Lalu diperintahkan malaikat penjaga neraka): "Tangkaplah orang yang berdosa itu serta belenggulah dia, - (Al-Haaqqah 69:30)

"Kemudian bakarlah dia di dalam neraka Jahiim; - (Al-Haaqqah 69:31)

"Selain dari itu, masukkanlah dia dalam (lingkaran) rantai besi yang ukuran panjangnya tujuh puluh hasta, (dengan membelitkannya ke badannya)! (Al-Haaqqah 69:32)

"Sesungguhnya dia dahulu tidak beriman kepada Allah Yang Maha Besar, (Al-Haaqqah 69:33)

"Dan dia juga tidak menggalakkan (dirinya dan orang lain) memberi makanan (yang berhak diterima oleh) orang miskin. (Al-Haaqqah 69:34)

"Maka pada hari ini, tidak ada baginya di sini (seorangpun dari) kaum kerabat serta sahabat handai (yang dapat menolongnya), - (Al-Haaqqah 69:35)

"Dan tidak ada makanan (baginya) melainkan dari air danur, (Al-Haaqqah 69:36)

"Yang tidak memakannya melainkan orang-orang yang melakukan perkara yang salah". (Al-Haaqqah 69:37)

Maka Aku bersumpah: Demi segala (yang nyata) yang kamu melihatnya, - (Al-Haaqqah 69:38)

Dan segala (yang ghaib) yang kamu tidak melihatnya, - (Al-Haaqqah 69:39)

Bahawa sesungguhnya Al-Quran itu ialah (wahyu dari Kami) yang disampaikan oleh Rasul yang mulia. (Al-Haaqqah 69:40)

Dan bukanlah Al-Quran itu perkataan seorang penyair (sebagaimana yang kamu dakwakan. Tetapi sayang!) amatlah sedikit kamu beriman. (Al-Haaqqah 69:41)

Dan juga bukanlah Al-Quran itu perkataan seorang pawang (sebagaimana yang kamu katakan. Tetapi sayang!) amatlah sedikit kamu mengambil peringatan. (Al-Haaqqah 69:42)

(Al-Quran itu) diturunkan dari Allah Tuhan sekalian alam. (Al-Haaqqah 69:43)

Dan kalaulah (Nabi Muhammad yang menyampaikan Al-Quran itu) mengatakan atas nama Kami secara dusta - sebarang kata-kata rekaan, - (Al-Haaqqah 69:44)

Sudah tentu Kami akan menyentapnya, dengan kekuasaan Kami, - (Al-Haaqqah 69:45)

Kemudian sudah tentu Kami akan memutuskan tali jantungnya (supaya ia mati dengan serta-merta); (Al-Haaqqah 69:46)

Maka tidak ada seorangpun di antara kamu yang dapat menghalang (tindakan Kami itu) daripada menimpanya. (Al-Haaqqah 69:47)

Dan sesungguhnya (Al-Quran) itu tetap menjadi peringatan bagi orang-orang yang bertaqwa. (Al-Haaqqah 69:48)

Dan sesungguhnya Kami sedia mengetahui bahawa ada di antara kamu yang mendustakan (Al-Quran, maka Kami akan membalasnya). (Al-Haaqqah 69:49)

Dan sesungguhnya Al-Quran itu sudah tentu akan menyebabkan penyesalan bagi orang-orang yang kafir (semasa mereka menerima balasan). (Al-Haaqqah 69:50)

Dan sesungguhnya Al-Quran itu adalah kebenaran yang diyakini (dengan seyakin-yakinnya). (Al-Haaqqah 69:51)

Oleh itu bertasbihlah dengan memuji nama Tuhanmu Yang Maha Besar. (Al-Haaqqah 69:52)


¹³ - Honor & Respect

raimisyazwan signature


Artikel ditulis oleh Raimi Syazwan Abdul RashidArtikel Berkaitan

GO TO [ Pseudosupra Sitemap ]

No comments:

Post a Comment

I just wanted to thank you for visiting ♌¹³ Pseudosupra | aLife Blog and willing to read this entry. I appreciate it from the bottom of my heart. Keep in touch and for further concerns, please do not hesitate to give your comment for my future entry. Wish you a great day.

Regard & Much more respect ~ Raimi Syazwan Abdul Rashid

All Comments and criticism can be delivered via the comment space below.

linkreferral
Natang Ngoh