Hari Bapa | Asal Usul | Sejarah Terciptanya | Sonora Dodd

Reactions: 
Asal Usul | Hari Bapa | Sejarah Terciptanya |

Hari bapa adalah satu perayaan yang meraikan bapa dan kebapaan demi tanggungjawab seorang lelaki dalam institusi kekeluargaan atau keibubapaan . Perayaan ini dirasmikan di Amerika Syarikat pada awal abad ke-20 untuk menyeimbangkan dan melengkapkan perayaan Hari Ibu yang sedia ada.

Selepas kejayaan yang diperolehi oleh Anna Jarvis dalam promosi Hari Ibu di Amerika Syarikat, ada beberapa usaha dilakukan untuk mencipta perayaan yang serupa untuk ahli keluarga yang lain. Memandangkan peranan besar seorang bapa, maka hari Bapa adalah pilihan yang paling berkemungkinan untuk berjaya. Mungkin ramai orang terfikir mengenai pekara ini. Kredit perlu diberikan kepada Sonora Dodd, merupakan pengasas Hari Bapa ini. Segala idea, usaha dan promosi hingga ter rasminya Hari Bapa ini perlulah diberi penghargaan yang sepatutnya.
Hari bapa diasaskan di Spokane, Washington pada tahun 1910 oleh Sonora Smart Dodd, yang dilahirkan di Arkansas. Sambutan pertama adalah di Spokane pada 19 jun 1910. Bapanya,  Saudara William Jackson Smart iaitu askar bersara, merupakan seorang bapa tunggal yang memelihara enam orang anak. Selepas mendengar khutbah tentang Jarvis 'Hari Ibu pada tahun 1909, katanya kepada paderi bahawa bapa perlu mempunyai percutian yang sama menghormati mereka. Walaupun dia pada mulanya mencadangkan 5 Jun, hari jadi bapanya, pastor tidak mempunyai masa yang cukup untuk menyediakan khutbah mereka, dan sambutan itu ditunda ke hari Ahad ketiga bulan Jun.

Pada awalnya, Ia tidak mempunyai banyak kejayaan . Dalam tahun 1920-an, Dodd berhenti mempromosikan sambutan tersebut kerana dia telah belajar di Institut Seni Chicago, dan ia pudar kedalam kesamaran relatif. Pada tahun 1930-an, Dodd kembali ke Spokane dan mula mempromosikan sambutan Hari Bapa sekali lagi, beliau cuba meningkatkan kesedaran di peringkat kebangsaan. Beliau mempunyai bantuan kumpulan-kumpulan perdagangan yang akan memberi manfaat kepada sebahagian daripada percutian. Sejak 1938, beliau mempunyai banyak bantuan dari Majlis Hari Bapa, dengan sokongan oleh Peruncit 'Men Wear New York Associated' untuk menyatukan dan memulakan promosi secara komersil.

Negara Amerika sudah beberapa dekad menentang sebarang penambahan cuti tahunan telah melihat promosi hari bapa ini sebagai hanya satu cubaan oleh pekerja/peniaga untuk mengulangi kejayaan komersial Hari Ibu, dan akhbar sering memaparkan jenaka-jenaka yang sinis dan menyindir mengenai pekara ini. Tetapi kumpulan perdagangan tidak berputus asa: mereka terus mempromosikan dan diperbadankan jenaka ke dalam iklan mereka. 

Dan akhirnya mereka berjaya.

Menjelang pertengahan 1980-an, Majlis Bapa menulis bahawa  
"Hari Bapa telah menjadi 'Krismas Kedua' bagi industri berorientasikan hadiah semua lelaki."

Satu rang undang-undang untuk memberikan pengiktirafan percutian negara  telah diperkenalkan di Kongres pada tahun 1913. 

Pada tahun 1916, Presiden Woodrow Wilson pergi ke Spokane untuk bercakap dalam sambutan Hari Bapa dan mahu menjadikan ia rasmi, tetapi Kongres menentang, takut bahawa ia akan menjadi isu komersil. 

Presiden Amerika Syarikat Calvin Coolidge mengesyorkan pada tahun 1924 pada hari itu perlu dipatuhi oleh negara, tetapi berhenti mengeluarkan pengisytiharan negara. Dua percubaan awal untuk mengiktiraf secara rasmi cuti itu telah dikalahkan oleh Kongres.

Pada tahun 1957, Maine Senator Margaret Chase Smith menulis satu cadangan yang menuduh Kongres mengabaikan bapa selama 40 tahun".

Pada tahun 1966, Presiden Lyndon B. Johnson mengeluarkan pengisytiharan rasmi presiden yang pertama menghormati bapa-bapa, menetapkan hari Ahad ketiga pada bulan Jun sebagai Hari Bapa. 

Enam tahun kemudian, Hari Bapa dijadikan cuti kebangsaan apabila Presiden Richard Nixon menandatangani ke dalam undang-undang pada tahun 1972.

 ¹³ - Honor & Respect
raimisyazwan signature

Artikel ditulis oleh Raimi Syazwan Abdul RashidArtikel Berkaitan

GO TO [ Pseudosupra Sitemap ]

2 comments:

  1. Bagus blog ni. Nmpk sngt teknik SEO digunakan sebaiknya.

    ReplyDelete
  2. Baru nk mula belajar..
    Mintak tunjuk ajar yer

    ReplyDelete

I just wanted to thank you for visiting ♌¹³ Pseudosupra | aLife Blog and willing to read this entry. I appreciate it from the bottom of my heart. Keep in touch and for further concerns, please do not hesitate to give your comment for my future entry. Wish you a great day.

Regard & Much more respect ~ Raimi Syazwan Abdul Rashid

All Comments and criticism can be delivered via the comment space below.

linkreferral
Natang Ngoh