Submit and Resubmit Sitemap | Google Webmaster Tools | Seo Black Book

Reactions: 
Berikut ialah cara mudah mendaftar sitemap ke google webmaster tools. Cara-cara Submit and Resubmit Sitemap to google webmaster tools adalah seperti berikut:

Submit and Resubmit Sitemap | Google Webmaster Tools | Seo Black Book

Tutorial mendaftar sitemap ke Google Webmaster
 
1. Mendaftar di Google Webmasters
2. Log in ke Google Webmaster Tools
3. Pilih blog yang dikehendaki
4  Dari menu DASHBOARD pilih menu OPTIMIZATION dan seterusnya click SITEMAPS
5. Click menu ADD/TEST SITEMAP
6. Isikan ruang yang disediakan:
atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
(=1&max-results=500) bermaksud google akan index entri 1 hingga ke 500 entri seterusnya

7. Click submit sitemap.
8. Selesai

9.  Setelah Blog anda mempunyai lebih dari 500 Entri. Anda perlu submit sitemap sekali lagi.
atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500
(=501&max-results=500) bermaksud google akan index entri 501 hingga ke 500 entri seterusnya

10.  Setelah Blog anda mempunyai lebih dari 1000 Entri. Anda perlu submit sitemap sekali lagi.
atom.xml?redirect=false&start-index=1001&max-results=500
(=1001&max-results=500) bermaksud google akan index entri 1001 hingga ke 500 entri seterusnya

Diharap Guide and Tip mendaftar sitemap ke google webmaster tools ini dapat membantu anda.

Artikel ditulis oleh Raimi Syazwan Abdul Rashid



Artikel Berkaitan

GO TO [ Pseudosupra Sitemap ]





4 comments:

  1. Raimy, sorry tiba keluar sikit dr tajuk entry.
    Agak2 awak tau tak kenapa blog saya tak ada updates kat reading list (dashboard).
    Dia kata feed url may be error.
    Tapi, untuk ping guna feed url tu, ok je.
    Dah check kat url validator, mmg valid.
    Even saya letak url feed kat configure feed widget pun tak ada masalah.

    Masalah, update kat blog list tak naik je...
    Hmm kalau tak keberatan boleh jawab komen di luar tajuk entry ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.laurenwayne.com/2011/12/feedburner-feed-too-big-how-to-fix-it.html
      Cuba check part yang paling akhir tu.. ( Here are the steps to shrink your feed size, as per the help file: )

      Delete
  2. :D
    Thanks.
    Jangan lupa kunbalnya
    Hehe :mr green:

    ReplyDelete

I just wanted to thank you for visiting ♌¹³ Pseudosupra | aLife Blog and willing to read this entry. I appreciate it from the bottom of my heart. Keep in touch and for further concerns, please do not hesitate to give your comment for my future entry. Wish you a great day.

Regard & Much more respect ~ Raimi Syazwan Abdul Rashid

All Comments and criticism can be delivered via the comment space below.

linkreferral
Natang Ngoh