Tingkahlaku Semulajadi Manusia | Rahsia Sifat

Reactions: 
Tingkahlaku Semulajadi Manusia merupakan rahsia sifat yang tinggi nilai hikmahnya. Selain fungsi akal yang membezakan manusia dengan makhluk yang lain, setiap kekurangan dan kelebihan insan diciptakan cukup sempurna dan seimbang sekali. Berikut ialah beberapa sifat dan tingkahlaku semulajadi manusia.Paling Lemah Sewaktu Dilahirkan
Manusia adalah antara makhluk yang paling lemah sewaktu dilahirkan di dunia ini. Manusia dilahirkan tanpa mempunyai sikap dan Tingkahlaku Genetik dari Induk (Genetically Imprinted). Oleh itu manusia tidak mampu untuk hidup sendiri atau berdikari sewaktu dilahirkan. Kehidupan manusia pada peringkat ini, melalui proses pembelajaran dan perlu bergantung kepada manusia lain.

Perbezaan Individu
Manusia menunjukkan Perbezaan Individu yang lebih luas dibandingkan dengan hidupan lain. Perbezaan ini dengan jelas membeza bezakan antara seorang dengan seorang yang lain. Sifat Perbezaan Individu inilah yang mengandakan lagi potensi seseorang manusia dalam sesebuah komuniti dan masyarakat. Persaingan ini merupakan  peransang kemajuan peradaban.

Perkembangan Potensi
Manusia memiliki potensi yang tinggi untuk pertumbuhan dan berkembang jika dibandingkan dengan hidupan lain. Sejak dilahirkan sehinggakan dewasa saiz otak manusia mampu berkembang membesar tiga kali ganda,begitu juga dari segi kapasitinya.

Merakam Memori dan Masa
Manusia ialah satu-satunya organisme hidup yang mampu menangkap dan merakam memori dan arus masa. Manusia boleh mengingati apa yang telah berlaku di masa lalu dan bertindak di masa kini serta merancang untuk masa hadapan.

Komunikasi dan Perincian
Manusia mempunyai kemahiran berkomunikasi yang tinggi dan mampu menyatakan pemikiran mereka dengan terperinci dan mendalam kepada orang lain. Dengan itu, mereka boleh mengajarkan bahasa mereka kepada orang lain, merekod, mengklasifikasi, menghantar dan menerima perkataan.

Memanipulasi dan Dimanipulasi
Selain itu, manusia berpotensi untuk memanipulasi atau dimanipulasi oleh persekitaran mereka. Sifat ini memnyebabkan tingkahlaku manusia tidak dapat difahami dengan lengkap jika diasingkan daripada konteks persekitaran dalam lingkungan situasi semasa. Apa yang pasti, persekitaran mempengaruhi tingkahlaku manusia.

Pena'akulan dan Akal
Manusia mempunyai kebolehan untuk menta’akul dan celik akal. Kedua-dua faktor ini membolehkan manusia membuat pilihan yang rasional berasaskan alternatif yang ada untuk perubahan yang lebih baik.

Tingkahlaku Semulajadi Manusia | Rahsia Sifat Tingkahlaku Semulajadi Manusia merupakan rahsia sifat yang tinggi nilai hikmahnya.

Artikel ditulis oleh Raimi Syazwan Abdul RashidArtikel Berkaitan

GO TO [ Pseudosupra Sitemap ]

8 comments:

 1. Sebab tu kot Apple minat bidang psikologi manusia. otak merupakan elemen rahisa yang mana boleh melakukan perkara di luar bidang logik dan sebab itu ianay misteri. mcm psikik, electromagnet dsb dilaporkan dimiliki sebilangan manusia dan ianya sngt luar biasa. Einstein telah menemui dua unsur yang mana bukti kewujudan hanay dapat dilakukan lebih dua abad kemudian. gila hbt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terlalu banyak misteri yang ada pada manusia. Kadang2 sukar nak percaya

   Delete
 2. Terlalu banyak misteri kpop yang ada pada manusia. Kadang2 sukar nak percaya

  Read more: http://pseudosupra.blogspot.com/2012/10/tingkahlaku-semulajadi-manusia-rahsia.html#ixzz29NC3b1A5

  ReplyDelete
 3. hy..salam kenal.done follow awak^^

  http://azlyiejah.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. Manusia dikurniakan akal dan nafsu....hehehhehe

  ReplyDelete
 5. jangan biarkan diri anda diselubungi misteri...

  ReplyDelete

I just wanted to thank you for visiting ♌¹³ Pseudosupra | aLife Blog and willing to read this entry. I appreciate it from the bottom of my heart. Keep in touch and for further concerns, please do not hesitate to give your comment for my future entry. Wish you a great day.

Regard & Much more respect ~ Raimi Syazwan Abdul Rashid

All Comments and criticism can be delivered via the comment space below.

linkreferral
Natang Ngoh